Vágási és hevítési folyamatok

A termikus vágási eljárások így a lézersugaras vágás, a plazmavágás és a lángvágás számos ipari fémfeldolgozási folyamat középpontjában áll, általában a fémszerkezet gyártás nélkülönözhetetlen technológiái.

A termikus vágási technikák a lézersugaras vágás, a plazmavágás és a lángvágás számos ipari fémfeldolgozási folyamat középpontjában áll.

Rozsdamentes acél lézervágása / laser cutting

Lézervágás

A  fémek és nemfémek nagy teljesítményű termikus vágásának kiemelkedő, korszerű eljárása a lézervágás. Tipikus alkalmazások közé tartoznak a vékony lemezek nagysebességű vágása, a nagyvastagságú anyagok vágása, valamint a csövek darabolása A lézervágás előnyei közé tartozik a nagyobb vágási sebesség, az alacsony szerszámkopás és a nagyobb  rugalmasság.


A lézervágásról bővebben

A lézersugaras vágás napjainkban már nem tekinthető új keletű technológiának. A lézersugár elméleti alapjait még Albert Einstein fektette le a 20. század elején. Az elméleti alapoktól napjainkig sokat fejlődött a technológia, azonban a megmunkálás elve, hogy az előállított lézernyalábot a sugárvezetéssel eljuttatjuk a megmunkálófejen keresztűl a megmunkálandó anyaghoz keveset változott az évek során.


A lézersugaras vágáshoz használt gázok

A lézersugaras vágáshoz több különböző területen alkalmazunk gázokat. A széndioxid lézereknél rezonátor gázként a lézer előállításához illetve a sugárvezetésnél a tükrök védelmére. A rezonátor típusától függetlenül a megmunkálófejek védelmére. Munkagázként a vágási folyamatban, alapanyagtól függően oxigént, nitrogént vagy argont alkalmazunk.

Lézersugaras vágógázok a Lindétől

Oxigén 3.5

A levegő 21%-át adja. Lézersugaras vágás esetén szerkezeti acélok vágásánál alkalmazzuk. A gyulladási hőmérsékletre hevített acélt az oxigén munkagázzal begyújtjuk és az így keletkezett folyékony oxidot kifújjuk a vágórésből.

Nitrogén 5.0

A nitrogén a levegő 78%-át adja. Lézersugaras vágásnál elsősorban erősen ötvözött acélok és nem vas fémek (alumínium, réz,..) vágásánál alkalmazzuk. Az alapanyagot olvadási hőmérsékletre hevítjűk és a fém olvadékot nagynyomású nitrogénnel kifújjuk. Szintén nitrogént alkalmazhatunk a sugár vezetésére, formálására használt optikai elemek szennyeződéstől való védelmére.

Argon 4.6

Lézersugaras vágás esetében csak ritkán, speciális anyagok (jellemzően titán és annak ötvözetei) vágásánál használjuk, ahol nitrogén és az oxigén nem alkalmazható, mert rontanák az alapanyag mechanikai tulajdonságait.

Lángvágás / three flame cutting

Lángvágás

A lángvágáshoz szükséges éghető gázok tejes körét kínáljuk. Az acetilén vágógázkénti alkalmazása növeli a termelékenységét, javítja a vágott felület minőséget továbbá csökkenti a vágás költségeit. Előnyei közé tartozik a rövid hevítési idő, a nagy vágási sebesség és kiváló minőségű vágások. Szakértőink segítenek optimalizálni az technológiai paramétereket az optimális eredmények elérése érdekében. Biztosítjuk a vágáshoz szükséges eszközöket, segítünk az optimális, gazdaságos gázellátási formák kiválasztásában és kivitelezésében.

A lángvágásról részletesebben

A lángvágás az egyik leginkább elterjedt vágási technika, mióta a CNC lángvágó gépek segítségével jelentős mértékben automatizálhatóvá vált a folyamat. Működési elve egyszerű: a hevítőlánggal gyulladási hőmérsékletre hevítjük a megmunkálni kívánt anyagot (lángvágással acél és vas is vágható), majd oxigénsugárban elégetjük, a keletkezett égésterméket pedig nagy sebességű oxigénsugárral fújjuk ki.

Lángvágó gázok a Linde-től

Acetilén: C2H2

Az acetilén magas égési hőmérséklete (levegővel táplált esetben 2200 oC, míg oxigénes esetben 3200 oC) miatt jól alkalmazható azokban az esetekben amikor gyorsan kell magas hőmérsékletre hevíteni. Az acetilén gáz gesztenyebarna színű palackokban kerül forgalomba.

Etén (etilén): C2H4

Színtelen, kormoló lánggal égő gáz, lángvágáshoz ritkán használjuk.

Metán: CH4

Színtelen, szagtalan gáz. Égési hőmérséklete alacsonyabb mint az acetiléné.

Hidrogén: H2

Víz alatti vágásnál alkalmazható oxigénnel keverve.

Oxigén: O2

Égéstápláló gázként a hevítő lánghoz és mint vágógáz alkalmazzuk (a gyulladási hőmérsékletre hevített acélt begyújtjuk a segítségével).

Plasma cutting,

Plazmavágás

A plazmavágási folyamat sikerének egyik kulcsa a megfelelő plazmagáz vagy gázkeverék alkalmazása. Az egyes eljárás változatoktól függően alkalmazhatunk argont, argon/hidrogén keverékeket, nitrogént, nitrogén/hidrogén keverékeket, levegőt vagy akár oxigént. A szekunder (örvény) gázok legtöbbször:  nitrogén, oxigén és levegő.
A plazmavágás igényeinek megfelelően fejlesztett  gázainkkal és gázkeverékeinkkel támogatjuk az Ön vágási folyamatának tökéletes minőségét.

A plazmavágás folyamata

A termikus vágások közé tartozó plazmavágás már az 1950-es évek óta bevett fémmegmunkálási technikának számít. Legfontosabb előnye, hogy bármilyen anyag vágására alkalmas, ami elektromosan vezetőképes. Ide tartozik egyebek mellett a vastag, erősen ötvözött acél vagy az alumínium táblalemez. A plazmavágás akár 160 mm-es vastagságig is megbirkózik a fémekkel, hiszen a plazmaív hőmérséklete a 13 000-15 000 °C-ot is elérheti.

Plazmaíves vágás
A plazmaíves vágás számít a legelterjedtebb technikának. Működési elve szerint az ív úgy jön létre, hogy az elektromos áram az elektródtól a megmunkálandó anyag felé folyik, ami az anód szerepét tölti be. Az olvasztáshoz az energiát maga a plazmasugár, illetve a villamos ív adja. A plazmaíves vágással rendkívül nagy vágási sebesség és mélység érhető el. Ennél az eljárásnál a plazmagáz sűrített levegő vagy nitrogén lehet.

Plazmasugaras vágás
Ellentétben a plazmaíves vágással, a sugaras technikánál a vágófej funkcionál anódként, és nem a megmunkált anyag. A plazmasugár sebessége a hangsebesség 2-3 szorosát is elérheti, miközben a hőmérséklete akár a 30 000 Kelvin is lehet. Ezek a tulajdonságok a plazmasugaras vágást kiemelkedően alkalmasság teszik alumínium és lemezkötegek megmunkálására is."

Plazma vágógázok a Lindétől

Argon 4.6

Az argon a legtipikusabb választás plazmavágáshoz, hiszen könnyen ionizálható. Mellette szól még, hogy használatával kimagasló vágási felület érhető el.

Formálógáz 95/5, Formálógáz 90/10

A varratgyökök védelmét szolgáló gázokat hívjuk formálógázoknak. Ezek a keverékek többféle gázból állnak össze a még teljesebb hatás érdekében.

Oxigén 3.5

Az oxigén a plazmavágásnál főleg akkor kerül elő, ha ötvözetlen vagy alacsonyan ötvözött acélokat kell megmunkálni. Az oxigénnel kifejezetten nagy vágási sebesség érhető el.

Nitrogén 4.6

A nitrogén is bevett plazmagáznak számít, különösen, ha a gyors és oxigénmentes vágás a fő prioritás. A nitrogénplazma vékonyabb lemezek esetében is jó választás.

Hidrogén 3.8

Önmagában a hidrogén nem funkcionálhat plazmagázként, argonnal keverve azonban remek minőség érhető el. A hidrogén segít oxigénmentesen tartani a felületet.

VARIGON® H35

A hidrogén és argon keverékéből álló VARIGON® H35 kifejezetten a plazmavágás igényeihez készül, így biztos választásnak számít.

Kapcsolódó információs anyagok : LG Acetilén prospektus, LINDOFLAMM catalogue

Kérdezzen szakértőinktől?