Bundle of fibre glass in blue light. The picture is also part of the global product campaign.

Gázok az üvegiparban

Az alkalmazások, folyamat technológiák és szolgáltatások széles körét fejlesztettük ki, hogy kielégíthessük üvegolvasztási, formázási és megmunkálási igényeit. 

Üveg olvasztás

Egyéni igényei és az olvasztási folyamat által jelentett kihívások függvényében az ipari gázok jelentősen hozzájárulhatnak sikerességéhez.
Oxyfuel (a levegő helyett vagy annak kiegészítéseként oxigént alkalmazó) megoldásaink alkalmazásával a következő előnyökhöz jut:
•   Akár 35%-os tüzelőanyag-fogyasztás csökkenés a kedvezőbb hőátadás következtében
•   15%-os megtakarítás az üzemeltetési költségek tekintetében
•   40%-os termelékenység növekedés a gyorsabb olvasztási ciklusok következtében
•   75% NOx, 30% SO2 illetve 5% CO2 kibocsátás csökkenés
•   és sok egyéb további előny.


COROX® oxigénégős teljesítményfokozás

Az eljárás használatára van szüksége
- amennyiben növelni szeretné olvasztási kapacitását a kazánja méretének növelése nélkül
- optimalizálni szeretné az üzemben lévő kazánok számát.


A levegő-tüzelőanyag keveréket alkalmazó égők kiegészítéseként oxigén égők kerülnek beépítésre és/vagy oxigén kerül befecskendezésre nagynyomású lándzsákon keresztül. Ez megnöveli a lánghőmérsékletet a nitrogén eliminálásával és növeli az oxigénkoncentrációt.  Ennek következményeként, az oxigénégő szintén megnöveli a láng környezetében a CO2 és H2O koncentrációját. És mivel ezek a gázok felelősek főként a hősugárzásért, ezáltal még hatékonyabbá teszik a gázlángokat.


COROX® Oxyservice karbantartási és javítási munkák során

Ezt az ideiglenes létesíthető alkalmazást a karbantartási és javítási munkálatok ideje alatti folytonosság biztosítása érdekében tervezték.


A COROX® Oxyservice azon üzemeltetők számára lehete különösen érdekes, akik csatlakozatott regenerátorral vagy szivárgó rekuperatív hővisszanyerő rendszerrel rendelkeznek. Ilyen esetekben az oxigénlándzsákat és a kapcsolódó ellátóberendezéseket a karbantartási munkák idejére mi tudjuk biztosítani.


COROX® LowNOx eljárás a csökkentett károsanyag kibocsátásért

Innovatív COROX® LowNOx eljárásunk ideális megoldást kínál az egyre szigorodó jogszabályoknak való megfeleléshez szükséges NOx kibocsátások csökkentéséhez.


Ennek a technológiának az alkalmazása során nagynyomású lándzsákon keresztül további oxigén kerül befecskendezésre, hogy egy még intenzívebb, irányított füstgáz visszavezető hatást hozzanak létre a kemencében. Ennek eredményeként a fő levegő/gázégő rendszer egy hígított, szakaszos égési folyamatot hoz létre.  A tüzelőanyag hígulása még homogénebb lánghoz és csökkenő lánghőmérséklethez vezet. Mivel a lánghőmérséklet közvetlenül kihatással van a NOx szintre, ezáltal jelentősen csökkenthető annak kibocsátása.  Az alacsonyabb lánghőmérséklet továbbá csökkenti a szénhidrogén gyökök koncentrációját a kemencében, ezáltal korlátozzák az NOx képződését.Ezenkívül a javított hőátadási sebesség lerövidíti azt az időszegmenst,  amely alatt NOx keletkezhet.


Gáz buborékoltatás

Az olvasztás és finomítás során, az olvasztott üvegen keresztüli gázbuborékolás segítheti, fokozhatja az olvasztási konvekciós áramokat, valamint javíthatja a visszamaradt buborékok olvadékban történő ismételt felszívódását, ezáltal szüntetve meg a hibákat.
A gázok az olvadékon átbuborékoltatva segíthetnek az üveg kondícionlásában is. Mivel az oxigén könnyebben oldódik a levegőnél, ezért hatékony módszert kínál az apró légbuborékok kialakulásának csökkentésére. Prémium termékek esetében gyakran alkalmaznak héliumot. A hagyományos és inert gázok teljes skáláját (pl. He, O2, N2, Ar) és az ellátórendszereket is biztosítjuk a buborékoltatási alkalmazásokhoz.

Légköri elemzés és folyamatszabályzás

A nagypontosságú kalibráló gázok és folyamatszabályozó gázkeverékek teljes skálájának szállítását ránk bízhatja, amelyet a légkör és a füstgáz mérések pontos monitorozásával és jelentésével megtámogatva  biztosítható a kibocsátási előírásoknak való megfelelése.

Üvegformázás 

A kiváló minőségű üvegtermékek gyártásához minimalizálni kell a szennyező anyagokat az üveg formázása során

A gázok fontos szerepet játszanak az úsztatott üveg formázásában, amelynek során egy nitrogén/hidrogén összetételű atmoszférát alkalmaznak az üveg-ón oxidációjának megakadályozása és az üvegben lévő ón mennyiségének minimalizálásának érdekében. A formázás sikeressége az Ön által megválasztott arány és térfogatáram (pl.: 95% N2 / 5% H2) folyamatos biztosításától, valamint a nagytisztaságú gázok biztonságos ellátásától függ.


CARBOFLAM - Öntőforma bevonása  préseléssel vagy fúvással történő üvegformázási eljárásoknál

CARBOFLAM megoldásunk egy sokoldalú eljárás, amely minden üvegtípus esetében alkalmazható. Ez a leghatékonyabb felületbevonási technológia  tiszta szén anyagspecifikus kioldási és szigetelési tulajdonságait használja fel. Ez magába foglalja a mechanikus üvegformázás alatti egyenletes hőmérsékleti szint biztosítását.

Főbb előnyök összegezve:
- Magasabb termelékenység a jobb folyamatstabilitásnak és az öntőszerszámok hosszabb alkalmazhatóságának köszönhetően
- Magasabb üvegminőség az öntőszerszámok által az üvegfelületen hagyott szerkezeti nyomok eltávolítása/minimalizálása révén
- Új termékek, a magasabb olvasztási hőmérsékletek által biztosított jobb üvegeloszlásnak köszönhetően
- Alacsonyabb karbantartási költségek a folyamat optimalizációjával
- A munkahelyi környezetszennyezés lényeges mértékű csökkentése más alkalmazásokkal összevetésben (pl. repesztés)


Üveg felületkezelés -  HYDROPOX® a tökéletes megmunkálás érdekében

A HYDROPOX® láng-alapú megoldásunk számos előnyt kínál a művészeti tárgyak és étkészletek (pl. borospoharak), különleges üvegek (pl. kijelző üvegek, sütőajtók) és nagy-értékű tárolóüvegek (pl. flakonok) felületkezelése során.
Megoldásunk mind előkeveréses és felületkeveréses égők alkalmazásából állhat az egyedi igényei alapján megválasztott oxigén, hidrogén vagy földgáz használatával.
Homogén lángfüggönyével a HYDROPOX egyenletes hőátadást biztosít, és rövid időre az üvegfelületet a lágyulási pont feletti hőmérsékletre hozza.

Főbb alkalmazási lehetőségek:
- A üveg felületi fényességének növelése
- Varratok és élek megszüntetése
- Mikrorepedések és hibák kijavítása

Főbb előnyök:
- Selejthányad jelentős mértékű csökkenése
- Kiváló minőségű üvegtermékek gyártása
- Új lehetőségek teremtése - pl. varratok nélküli borospoharak
- Nagyon magas gyártási sebesség - kézzel készített üveg minősége normál gyártósori sebességgel


Ablak szigetelés és világítás 

Nemesgázok és innovatív gázkeverékek szigetelési és világítási alkalmazásai hatékonyságának és eredményességének növeléséhez szükséges tisztasággal és mennyiségben.


Ablakszigetelés

Az ipari gázok, különösen a nemesgázok, szintén hatékony módot kínálnak az ablakok szigetelésének javítására, így növelve a komfortérzetet és az energiamegtakarítást.
HiQ®  nemesgázainkat széles körben alkalmazzák dupla- és tripla-üvegezésű ablakok esetében.  With its lower thermal conductivity, argon is more effective than air at reducing heat transfer. A kripton és a xenon kevesebb hőt vezet mint az argon, ezáltal még hatékonyabb.


Világítás

A világítástechnikai ipar kiszolgálásában több évnyi tapasztalattal rendelkezünk, nemesgázokat és innovatív gázkeverékeket szállítunk, amelyek lehetővé teszik a még energia-hatékonyabb, világosabb égők és gépjármű lámpák tervezését.
A hagyományos izzólámpák működése olyan védőgázokon alapszik, mint az argon és nitrogén keverékek, amelyek megakadályozzák a volfrámszálak degradálódását.Annak ellenére, hogy az izzólámpákat fokozatosan felváltják a hatékonyabb halogén és gázkisüléses lámpák, az ipari- és nemesgázok, mint a neon, argon, kripton és xenon továbbra is kulcsszerepet játszanak a világítástechnikai termékekben. A nagy tisztaságú gázok és egyedi keverékek szállítójaként a LED gyártás területén is vezető szerepet töltünk be.


Kérdezzen szakértőinktől?