R&D center Linde Gas at Unterschleissheim (near Munich) Germany - Chemical laboratory - Moulding and Deflashing

Műanyag- és gumiipari megoldások

Sokéves sikeres tapasztalattal rendelkezünk a műanyag- és gumiipar igényeire szabott, innovatív, megoldások fejlesztésében. Szem előtt tartjuk napjaink kihívásait a műanyag termékeknél: 2012 óta a teljes értéklánc minden szakaszához környezetvédelmi célokat és cselekvései területeket határoztunk meg. Műanyag- és gumiipari megoldásaink a különböző műanyagok (pl. hőre lágyuló, hőre keményedő, rugalmas műanyag) kapcsán is biztosítják a minimális károsanyag kibocsátást.

PLASTINUM fröccsöntési megoldások:


PLASTINUM gáz injektálásos fröccsöntés belső hűtéssel 

PLASTINUM® gáz injektálásos fröccsöntés (GIM) belső hűtéssel növeli a hagyományos GIM eljárás hatékonyságát egy szabadalmaztatott belső hűtési lépéssel.Itt, a nagynyomású nitrogén átjut a gázcsatornán, és akár 30% -kal gyorsítja a hűtési ciklust. A kifejlesztett injektor-technológiák kiegészítik a PLASTINUM belső hűtési rendszereinket a még nagyobb folyamathatékonyság érdekében.

PLASTINUM gáz injektálásos fröccsöntés N2 segítségével

A PLASTINUM® gáz injektálásos fröccsöntés (GIM) N2-vel partnereink számára számos hatékony megoldást szolgáltat, nagynyomású nitrogén biztosításával a GIM alkalmazásokhoz. A költséghatékony, nagynyomású gázellátási megoldások PRESUS® N termékcsaládja folyékony nitrogén ellátásból kiindulva ellensúlyozza a gázkompresszorok gazdasági hatékonyságát.  Partnereink számíthatnak ránk a teljes gázellátási megoldásokban, beleértve a palackokat, tartályokat, ellátóvezetékeket, elpárologtatókat és vezérlőegységeket.


Előnyök 
•    Teljes nagynyomású ellátó rendszerek
•    A gázkompresszorokhoz képest költségmegtakarítás
•    A szennyeződés és az oxidáció megszüntetése
•    A vízinjektálásos fröccsöntésnél felmerülő vízkezelési eljárásokkal kapcsolatos problémák kiküszöbölése


PLASTINUM gáz injektálásos fröccsöntés CO₂-vel. 

A szabadalmaztatott PLASTINUM® gáz injektálásos fröccsöntés (GIM) CO2-vel a következő szintre emeli a hatékonyságot a gáz-halmazállapotú nitrogén (N2) folyékony szén-dioxiddal (CO2) történő helyettesítésével. Miközben a hőelvonási kapacitása és ciklusideje megegyezik a víz injektálásos-fröccsöntésével, a szén-dioxid nem hagy semmilyen nedvességet a termékeken vagy a szerszámokon, így kiküszöböli a folyadék befecskendezési ciklusának további szárítási lépését. A CO2 sokkal nagyobb hűtési kapacitással rendelkezik, mint a nitrogén, mivel sokkal nagyobb a sűrűsége, magasabb a fajhője és nagy az expanziós hűtőteljesítménye a ciklus végén történő nyomáscsökkentés során. Ez lehetővé teszi, hogy az alkatrész sokkal gyorsabban hüljön le.   A CO2-s fröccsöntő berendezések, amelyek CO2-t használnak, nemcsak megfelelő szén-dioxid-ellátási rendszert igényelnek, hanem nyomás- és vezérlőmodulokat és CO2-re optimalizált gáz-injektorokat igényelnek.

Ezen igények kielégítése érdekében kifejlesztettük a PLASTINUM GIM CO2 nyomásszabályozó egységeket és injektorokat szoros együttműködésben OEM partnereinkkel.


Előnyök
•    Megnövelt hűtési teljesítmény 
•    A ciklusidő akár 40% -kal gyorsul
•    A víz injektálásos fröccsöntésnél felmerülő vízkezelési eljárásokkal kapcsolatos problémák kiküszöbölése

PLASTINUM inertgázos fröccsöntés

A PLASTINUM®  inertgázos fröccsöntés egy innovatív módszer a fröccsöntési folyamatok minőségének és termelékenységének fokozására általában és különösen a gáz fröccsöntésnél.
Ez az üregek inert gázzal történő átöblítésével történik a polimer befecskendezése előtt. A gáz fröccsöntési eljárásban ez megakadályozza a nemkívánatos oxidok képződését, amelyek bizonyos polimerek esetében (pl. PC, ABS és PA) az injektor eltömődéséhez, nagy selejt mennyiségekhez és hosszú leállásokhoz vezetnek. 
A PLASTINUM inertgázos fröccsöntés így csökkenti az állásidőt az oxidáció által okozott szennyeződés kiküszöbölése eredményeképpen, és növeli a folyamat stabilitását. 


Előnyök
•    A gázinjektorok ritkább eltömődése 
•    Kevesebb leállási idő
•    Jobb minőség és növekvő termelékenység
•    Kevesebb karbantartási igény


PLASTINUM szerszám "hot-spot"  hűtés CO₂-vel

PLASTINUM®  szerszám "hot-spot" hűtési megoldásunk javítja a hőmérséklet szabályozást a fröccsöntés során azáltal, hogy biztosítja az egyenletes hőmérséklet eloszlást a szerszámüreg felületén.Ez folyékony szén-dioxidot (LIC) használ hatékony hűtőközegként a forrópontok számára.  A vezérlőberendezések, az elosztók, a mágnesszelepek és a kapilláris csövek alkotják a helyi hűtési megoldást, amely könnyen felszerelhető a meglévő berendezésekre.
A hagyományos vízhűtés kiegészítéseként ez a szabadalmaztatott megoldás ideális olyan fröccsöntött termékek területén, amelyek hűtési szempontból nehezen hozzáférhetőek. Más megközelítésbők azokon a területeken, ahol a víz vagy egyéb hűtési módszerek hatástalanok vagy nem alkalmazhatók.

PLASTINUM  szerszám "hot-spot" hűtés 50% -kal gyorsíthatja a ciklusidőt az alkatrész geometriájától és az anyagától függően. Emellett a széndioxid (CO₂) egyenletesebb hőmérséklet-eloszlást eredményez a szerszám felületén. Ez nagymértékben javítja a fröccsöntött alkatrész minőségét a felszíni hibák, a beszívódás és a repedések kiküszöbölésével.

Előnyök
•    A hűtési idő jelentős csökkenése
•    Egyenletes hőmérséklet a szerszámban és a fröccsöntött alkatrészben
•    Jobb minőség és hatékonyság.
•    Intenzív hőelvonás a problémás területeken (vékony és hosszú magok, anyagfelhalmozódások)
•    Vékony, rugalmas csövek, szabványos méretek
•    Könnyű felszerelés, utólagos felszerelés legtöbbször lehetséges 
•    Nincs szükség tömítésre


PLASTINUM Dinamikus hőmérsékletszabályozás CO₂ segítségével

A szerszámok vagy a fröccsöntött termékek bizonyos területeinek dinamikus hőmérséklet-szabályozása egyre népszerűbb, mivel lehetővé teszi a kiváló minőségű felületek előállítását.  A szerszám felületének vagy annak részeinek aktív fűtésével a dinamikus hőmérsékletszabályozás kiküszöbölheti az illesztési vonalakat vagy magas fényességet eredményezhet, például.
A PLASTINUM® Dinamikus hőmérsékletszabályozás megoldásunk növeli a dinamikus fröccsöntés hatékonyságát szén-dioxid használatával mind fűtésre és hűtésre.  Ez lehetővé teszi a kezelők számára, hogy minimálisra csökkentsék a ciklusidőket úgy, hogy a fűtő- és hűtőcsatornákat a szerszám felületéhez közel helyezik el. A kompakt kialakítás különösen érdekes a kis méretű és bonyolult öntőformákhoz, mivel költség- és környezetvédelmi előnyöket biztosítanak.

Előnyök:
•    Jelentős csökkenés a hűtési időkben
•    Egyenletes hőmérséklet a szerszámban és a fröccsöntött termékben
•    Jobb minőség és hatékonyság
•    Intenzív hőelvezetés problémás területek (vékony és hosszú magok, felhalmozódások)
•    Vékony, rugalmas csövek, standard méretűek
•    Könnyű felszerelés, utólagos felszerelés gyakran lehetséges
•    Nem szükséges tömítés

PLASTINUM habosítási megoldások:

PLASTINUM hab fröccsöntés. 

A Linde és a Kunststoff-Institut Lüdenscheid által kifejlesztett PLASTINUM® hab fröccsöntési technológia ötvözi az egyszerű kémiai habosítás előnyeit a fizikai habosítás hatékonyság növelésével.  Szárítás után a műanyag granulátumot szén-dioxid (CO2) habosítószerrel impregnáljuk egy nyomásálló edényben (autoklávban) a fröccsöntőgép előtt. A granulátum által elnyelt CO2 mennyiség a műanyagtól, a nyomástól, a hőmérséklettől és az impregnálás idejétől függ.  A CO2 jellemzően a granulátumban marad, több mint két órával a töltés és a nyomásmentesítés után. Ez a meghosszabbított tartózkodási idő biztosítja a stabil és reprodukálható folyamatot.


A PLASTINUM hab fröccsöntési technológia előnyei:
•    A könnyű telepítés és üzemeltetés - szinte minden gépre utólag felszerelhető a gyártótól függetlenül 
•    A meglévő gépeken csak minimális módosítás szükséges- vegy egyáltalán nem szükséges módosítás 
•    Akár 60% -kal alacsonyabb költségek, mint az alternatív fizikai habosítási megoldásoknál
•    Megnövekedett termelési rugalmasság, mivel több fröccsöntőgép egyszerre ellátható
•    A befektetés maximális megtérülése, mivel ugyanaz a gép használható mind a habosított-, mind a tömör fröccsöntési üzemmódban


PLASTINUM extrúziós habosítás CO₂-vel. 

A PLASTINUM® extrúziós habosítási portfóliót kifejezetten a folyékony szén-dioxid (LIC) extruderbe történő nagy pontosságú adagolásának megoldására tervezték. A szén-dioxid állandó tömegáramlása kulcsfontosságú az egyenletes, kiszámítható habképzési eredmények szempontjából.Meglévő ismereteink és tapasztalataink alapján egy egylépéses megoldást kínálunk, amely egy LIC folyadék tartályból és egy DSD nagynyomású adagoló egységből áll. Azoknál a partnereknél, akik már rendelkeznek adagolószivattyúval, a legmodernebb ellátórendszert kínáljuk a buborékmentes folyékony CO2-nak egy meghatározott nyomáson történő adagolásához.

Személyre szabott ajánlatok
A PLASTINUM extrúziós habosítás megoldásunk egyéni LIC tároló és ellátó egységből, egy nyomásfokozó egységből és egy nagynyomású áramlásmérő rendszerből áll. Az első szakaszban a PRESUS® C szivattyúrendszer megnöveli a LIC nyomást és a LIC-t buborékmentes állapotba hozza.A második szakaszban a bevált DSD 400 vagy DSD 500 nagynyomású adagolóegysége a LIC stabil tömegáramát biztosítja az extruderbe, függetlenül az extruder nyomásváltozásától.

Előnyök
•    Teljes megoldás egy szállítótól.
o    Nincs szükség többféle berendezés összehangolására különböző szállítóktól, ezáltal  arosszul definiált kapcsolódási pontok/vállalási terjedelmek által okozott problémák kiküszöbölésére
o    Nem áll fenn a rosszul definiált interfészek és szállítási korlátozások veszélye
•    Nagyon megbízható berendezés, melyet számos referencia ügyfél igazolt világszerte
•    Nagy pontosságú adagolás - függetlenül a környezeti hőmérséklettől és az éghajlattól
•    Könnyű és olcsó felszerelés


PLASTINUM poliuretán habosítás CO2-vel.

A PLASTINUM® poliuretán habosítás megoldásunk egyedi kialakítású PUR habosítási folyamatokhoz, amelyek következetesen magas minőséget követelnek meg. Speciális ellátó szivattyúinkat úgy terveztük, hogy folyékony szén-dioxidot (LIC) szállítanak olyan áramlási sebességgel és nyomással, amely a folyamatos tömbhab gyártósor adagoló szivattyúk számára szükséges, amelyek például a matracok kis sűrűségű habjait gyártják.  Különösen a dinamikus, szakaszos folyamatokhoz kínálunk egyedi LIC adagolókészülékeket, amelyek megfelelnek a legmagasabb pontossági szabványoknak.


Minden egy csomagban.
A PLASTINUM Poliuretán habosító megoldásunk a tömbhab gyártó ügyfelek számára egy testreszabott LIC tároló- és ellátórendszert tartalmaz, amely általában egy cseppfolyós LIC-tartályból, egy ehhez illeszkedő egyedi szivattyúrendszerből és egy hűtőrendszerből áll. A PRESUS® C rendszerünk tápszivattyúként működik az utána kapcsolt adagolószivattyú számára, megnövelve a LIC nyomást és a szükséges LIC térfogatáramot buborékmentes állapotban tartva.
A DSD 500 adagolóegységünk, amelyet elsősorban extruziós habosításhoz használnak, a megfelelő megoldás az olyan partnerek számára, akik egy rendkívül dinamikus és precíz CO2 adagoló rendszert keresnek a szakaszos folyamatokhoz.

Előnyök:
•    CO2-ellátás folyékony formában, gázbuborék nélkül
•    Folyamatos ellátás stabil nyomáson (állítható) és ingadozások nélkül
•    Széles CO2 áramlási sebesség tartomány, a tömbhab gyártók igényeinek megfelelően
•    Kompakt kialakítás, könnyű és olcsó felszerelés


Kérdezzen szakértőinktől?