A LINDE építi Magyarország egyik legnagyobb levegőbontó üzemét Kazincbarcikán

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. a tavalyi évben megkezdte az új levegőbontó üzemének kivitelezését, amely elsődlegesen a BorsodChem Zrt. kazincbarcikai vegyipari komplexumának nitrogén, oxigén és sűrített levegő ellátását szolgálja.

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt., mint az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gáz gyártó vállalata 2020 elején írt alá a BorsodChem Zrt.-vel hosszútávú megállapodást egy új levegőbontó üzem tervezésére, kivitelezésére és 15 éves üzemeltetésére. A 41,6 millió euró értékű beruházás a jelen állás szerint 2021 végére fejeződik be. A BorsodChem Zrt. folyamatosan növekvő gáz igényeinek kielégítése mellett az új üzem kapacitása lehetővé teszi a magyar piacon szignifikánsan megnövekedett cseppfolyós nitrogén, oxigén és argon szükségletek ellátását, és további lehetőséget ad a környező országok igényeinek költséghatékony kiszolgálására is. A magyar kormányzat a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül 5,6 millió euróval támogatja a beruházás megvalósulását.

A LINDE 2005-ben építette első levegőbontó üzemét a borsodi iparvidéken. Ezzel a technológiával a vállalat gáz és cseppfolyós halmazállapotú nitrogént, oxigént és argont állít elő a BorsodChem Zrt. és más ipari vevők igényeinek ellátására. Az új beruházásnak köszönhetően a hazai cégek igényeinek kiszolgálása várhatóan teljes mértékben megvalósítható lesz magyar forrásból.

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt.-nek 2001 óta ez már az ötödik nagy beruházása a BorsodChem Zrt. kazincbarcikai területén. Az első hidrogén és szénmonoxid (HyCO) előállítására szolgáló üzemet követte az említett levegőbontó és két újabb HyCO üzem, és folytatja a sort a most épülő újabb levegőbontó.

A LINDE Kazincbarcikán kívül Dunaújvárosban és Százhalombattán rendelkezik levegőgáz gyártó kapacitással az országban.

A BorsodChem Zrt. a Borsodi Vegyi Kombinát jogutódja, a Wanhua Chemical Group európai tagja. Fő profilja a vegyipari nyersanyag gyártás, mint például PVC, TDI, MDI előállítása. A vállalat fő magyarországi gyártóüzeme Kazincbarcikán és Berentén található.

Benedek Zsolt, a LINDE On-site értékesítési igazgatójának elmondása szerint az új típusú levegőbontó üzem a világon jelenleg elérhető legmodernebb technológiával készül. Kiválasztásának és tervezésének fő szempontja a termék előállítási rugalmasság és megbízhatóság mellett az energiahatékonyság volt.

„Büszkék vagyunk arra, hogy mi építhetjük meg Magyarország egyik legnagyobb levegőgáz gyártó üzemét a BorsodChem Zrt. növekvő igényeinek ellátására alapozva. Ezzel a mintegy 40 millió eurós beruházással a LINDE kazincbarcikai üzemegyüttese bekerül Európa legnagyobb gázipari centrumai közé, és tovább erősíti a két vállalatcsoport közötti, közel húsz éves töretlen együttműködést.” mondta el Andreas X. Müller, a LINDE magyar-osztrák klaszterének vezetője.

„Fontosnak tartom, hogy a magyar piac növekvő levegőgáz iránti igényeit is hazai forrásból lesz lehetőség ellátni. Az oxigén ellátás folyamatossága a jelen helyzetben különös jelentőséggel bír” – tette hozzá Hegedüs Ákos, a LINDE GÁZ Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

https://index.hu/belfold/2021/01/15/szijjarto_peter_linde_gaz_beruhazas/

https://www.portfolio.hu/uzlet/20040202/linde-ujabb-beruhazas-a-borsodchem-mellett-37491

https://www.origo.hu/gazdasag/20210115-beruhazas-orvosi-oxigen-linden.html

https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/a-linde-gaz-magyarorszag-14-milliard-forintos-beruhazast-hajt-vegre-3489733/

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/milliardos-beruhazas-kazincbarcikan-a-kormany-is-ad-ra-kozel-2-milliardot/

https://hipa.hu/linde-gaz-is-building-a-new-air-separation-unit-in-kazincbarcika

https://hipa.hu/hu_HU/uj-levegobonto-uzemet-epit-a-linde-gaz-kazincbarcikan