A Linde szándéknyilatkozatot ír alá a magyar hidrogéngazdaság kiépítésében való részvételről

A megállapodás újabb mérföldkő a vállalat és egyben Magyarország életében

2022. március 3-án, csütörtökön, ünnepélyes keretek között, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Hunatom Innovációs és Gazdaságfejlesztési Zrt., a Linde Gáz Magyarország Zrt. és a Magyar Hidrogéntechnológia Szövetség képviselői a magyar hidrogéngazdaság kiépítésében való együttműködésükről írtak alá szándéknyilatkozatot.

A Pakson megrendezett aláírási ceremónián részt vett Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Berki Ferenc, a Hunatom Innovációs és Gazdaságfejlesztési Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója, illetve Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter.

A hidrogén, mint energiahordozó és mint ipari alap- és adalékanyag hozzájárul Magyarország 2050-ig szóló klímasemlegességi célkitűzéseinek teljesítéséhez. A Nemzeti Hidrogén Stratégia 2030 című dokumentumban szereplő vállalások és az ebben kifejtett prioritást élvező fejlesztési célok elérését segíti elő a felek közötti jövőbeni együttműködés.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. és a mögötte álló Linde Csoport hidrogén előállításban és felhasználásban felhalmozott több évtizedes piaci működési tapasztalatával járulhat hozzá a magyar hidrogéngazdaság kiépítéséhez.

A Linde, mint az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gázokat előállító vállalata 2022-2025 között az alábbi területeken ajánlotta fel esetleges együttműködését: 

  • a Nemzeti Hidrogén Stratégia 2030 célkitűzéséi szerinti hidrogén töltőállomás létesítése a szükséges kiegészítő technológiákkal és eszközökkel együtt; 
  • a töltőállomások karbonmentes (azaz zöld) hidrogénnel történő ellátása és karbantartása;
  • ezen töltőállomások ellátásához szükséges hidrogén gyártókapacitás biztosítása; 
  • töltőállomás gyártó üzem magyarországi létesítése.
„A LINDE több mint 100 éves tapasztalattal rendelkezik a hidrogén előállításában és több mint 25 éve élenjáró a hidrogén technológiák fejlesztésében. A hidrogén előállítása, feldolgozása, tárolása és elosztása terén világszinten vezető szerepet betöltő Linde számos jelentős hidrogén projekt megvalósításában és finanszírozásában vesz részt saját technológiájára építve, mely a zöld hidrogén elektrolízis útján történő előállításától kezdve a hidrogéntöltő állomások kivitelezésén keresztül azok üzemeltetéséig terjed. A fenntarthatóság támogatójaként és a tiszta hidrogén iparági vezetőjeként jelenleg is vizsgálunk további magyarországi beruházási lehetőségeket a hidrogén technológia széleskörű bevezetéshez” – mondta el Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója az együttműködési megállapodás aláírási ceremóniáján.