Élelmiszer hűtés

A hűtési igények alkalmazásonként jelentősen változhatnak. Annak érdekében, hogy az Ön egyedi folyamataihoz illeszkedő legmegfelelőbb megoldást választhassa, számos olyan adagoló rendszert és eszközt fejlesztettünk ki, amely a gáz-halmazállapotú, folyékony és szilárd (szárazjég) kriogén hűtőanyagok környezeti és minőségi előnyeit az állandó és mobil alkalmazásokhoz igazítja.

Detail shot of ACCU-CHILL Bottom injection chilling system.

ACCU-CHILL® BI

Alsó befecskendezéses rendszerek

A Linde rendelkezik egy úgynevezett ACCU-CHILL ® BI hűtőrendszerrel, amely telepíthető keverőgépekre, mixerekre, billenődobos keverőgépekre vagy adagoló edényekre az élelmiszer hőmérsékletének csökkentése céljából.

A Linde ACCU-CHILL ® BI, más néven ’alsó befecskendezéses’ hűtőrendszere használatával csökkentheti a szószos- vagy folyékony élelmiszerek hőmérsékletét kriogén hűtőközegek, cseppfolyós szén-dioxid (LIC) vagy cseppfolyós nitrogén- (LIN)  keverő- vagy tárolóedényekbe történő befecskendezésével. A kriogén hűtőközeget számos paraméter mérésével szabályozzák, ilyen például a termék viszkozitása, hőmérséklete, valamint az elérni kívánt termék viszkozitás vagy az elérni kívánt hőmérséklethez szükséges idő.

Például a húsipari vevőink ACCU-CHILL ® ’alsó befecskendezéses’ hűtőrendszerét használják a termékek precíz hőmérséklet szabályozásához, például a darált marhahúsból és csirkéből készült hamburger pogácsák vagy falatkák készítéséhez.

Noodles wirh red sauce (tomato), close-up

ACCU-CHILL® SC

Az élelmiszeriparban a melegen fogyasztott folyadékok hűtése, mint például a szószok, levesek vagy nagy viszkozitású „pástétomok” számos kihívást jelentenek a gyártók számára. Az élelmiszeriparban a melegen fogyasztott folyadékok hűtése, mint például a szószok, levesek vagy nagy viszkozitású „pástétomok” számos kihívást jelentenek a gyártók számára. A gyártóknak gyorsan le kell hűteniük a mártásokat a baktériumok elszaporodásának minimalizálása, az eltarthatóság javítása és a termelés szűk keresztmetszetének megszüntetése érdekében.

Az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése és a termékminőség megőrzése érdekében rendkívül fontos a hőmérséklet lehető legrövidebb időn belül történő lecsökkentése. A Linde ACCU-CHILL ® SC rendszere szabadalmaztatott, folyamatos kriogén befecskendezési technológiánkat alkalmazva rendkívül hideg cseppfolyós nitrogént (LIN) fecskendez be közvetlenül egy speciálisan kialakított cső alakú keverőkamrába. A LIN alacsony hőmérséklete (-196 ºC) hatékonyan átadja a hideget a szósznak anélkül, hogy megfagyasztaná azt vagy károsítaná annak minőségét.

Loaf of bread

ACCU-CHILL® IC

A sütőiparban állandó tésztahőmérsékletet kell biztosítania a minőségi késztermékek gyártásához. A pékek évek óta vízet, jéget vagy köpenyes hűtőberendezéssel ellátott edényeket használtak a tészta hőmérsékletének csökkentésére. Ezen módszerek mindegyike korlátokkal rendelkezik, és lelassíthatják a hűtés folyamatát.

Az ACCU-CHILL ® IC összetevőket hűtő rendszerei a hűtőanyagokat közvetlenül a lisztbe vagy más száraz összetevőkbe injektálják a pneumatikus átadó rendszereken belül, amely a lisztet a tároló silóktól a tésztakeverőkig szállítja. A pontos hőmérséklet-szabályozás, a gyors hőmérséklet csökkenés és a tételenkénti állandóság jobb termékminőséget és az élelmiszer-szennyezés kockázatának csökkentését eredményezi.

Snow, Close up.

Hószórók

A Linde szén-dioxid hószórói, egyszerű és költséghatékony megoldást kínálnak arra, hogy a hőmérséklet a hűtési folyamat során pontosan szabályozható legyen.

A hószórók könnyen adaptálhatók a már meglévő hűtőrendszerekhez is.  A Linde szénsavhó előállítására szolgáló berendezéseinek középpontjában a nagy- és alacsony sebességű hószórók állnak, melyeket a Linde úgy fejlesztett ki, hogy azok egyaránt megfeleljenek a hagyományos és a több száz egyedi alkalmazási célnak is.

Az egyedülálló, 3,75 hüvelykes nagy sebességű hószóró szigetelt rozsdamentes acéltestét egy gyűrűs túlhűtő kamrával látták el, amely páratlan hatékonysággal alakítja át a cseppfolyós szén-dioxidot szénsavhóvá. Gyakran használják arra, hogy havat készítsenek zárt edényekben, mint keverők vagy mixerek.

Az alacsony sebességű hószóró (LVSH) sorozat 7 hüvelykes és 3,5 hüvelyk (inch) átmérővel érhető el, melyek eloxált alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek. Ezt a hószórót alacsony sebességű hószórásra tervezték, hogy a szénsavhavat kiszóródás mentesen nyitott tarolóedényekbe, például dobozokba vagy ládákba permetezzék, amely a nagysebességű hószórókkal nem megoldható.

Legfontosabb előnyei:

    Könnyen adaptálható a legtöbb mixerhez és keverőhöz
    Nagy- és alacsony sebességű kivitel
    Magas fagyasztási és hűtőkapacitás kis méretben
    Alacsony beruházási költség
    Egyszerű telepítés és könnyű használat
    Pontos hőmérséklet szabályozás a Linde hűtésvezérlő panellel kombinálva

Dry Ice pellets P9Q1957, ICEBITZZZ

Pelletező gépek: Helyszínen előállított szárajég

A Linde költséghatékony helyszíni szárazjég vagy szénsavhó megoldásokat kínál

A Linde rendelkezésére áll olyan technológia, amely lehetővé teszi a szárazjég felhasználója számára a felhasználás helyén történő szárazjég előállítását. Kifejlesztettünk egy olyan egységgel ellátott ’igény szerinti’ szárazjég ellátást biztosító megoldást, amely a szárazjég előállító rendszerből származó gázt folyadékként visszanyeri az újra felhasználás céljából. Ezzel a módszerrel csökkenthető az alternatív termékek alkalmazásával járó tipikus szárazjég veszteségek.

A szárazjég helyszíni előállítása a következő lehetőségeket biztostja:

    1,7 mm - 16 mm közötti szárazjég pelletek
    Rugalmas rendelkezésre állás, amikor csak szüksége van rá
    Alacsonyabb szárazjég költség
    Csökkentett szublimációs veszteségek
    Az ellátás hiányának minimális kockázata. .

Turkey meat in package

Dri-Pack® rendszerek 


A Linde Dri-Pack hűtési rendszere megoldást kínál azon felhasználók részére, akiknek romlandó csomagolt termékeikhez azonnali és pontos hűtésre van szükségük.

A Linde Dri-Pack rendszert úgy fejlesztették ki, hogy automatikusan egy előre meghatározott mennyiségű szén-dioxid havat adagoljon igen kis sebességgel a hústermékek vagy romlandó élelmiszerek csomagolásánál a dobozokba. A Dri-Pack szabályozható automatikusan vagy manuálisan a szállító-csomagoló szalagokon. Ez a hűtési technológia lehetővé teszi hordozható hűtőközeg, a szárazjég, hozzáadását, amely biztosítja az élelmiszer minőségének megőrzését a teljes szállítási láncban.

Legfontosabb előnyök:

    Azonnali hűtés
    Improves product yield
    A szén-dioxid precíz elhelyezése a dobozokban
    Könnyen adaptálható a legtöbb szállítószalag esetében
    Egyszerűen szabályozható
    Csökkenti a munkaerőköltséget

A FROSTCRUISE branded LINDE In-Transit Refrigeration Truck using Liquid Nitrogen (LIN)

FROSTCRUISE®: Szállítás közbeni hűtés Tarsa ellenőrzése alatt a hűtési láncot egy környezetbarát, alacsony zajszintű, alacsony karbantartási igényű szállítás közbeni hűtési megoldással

A FROSTCRUISE® indirekt kriogén hűtési rendszerünket úgy fejlesztettük ki, hogy az megfeleljen a szállítmányozó iparra nehezedő jelenlegi műszaki, költség és környezetvédelmi nyomásnak. A FROSTCRUISE a mechanikus, dízelüzemű hűtőegységek felváltására szolgáló hatékony, gazdaságos, kriogén hűtési megoldás. A mechanikus berendezések nemhogy magasabb szénlábnyommal rendelkeznek a gázolaj felhasználás következtében, de igen zajosak, drágán karbantarthatók és működtetésükhöz potenciálisan veszélyes hűtőközegek szükségesek.


A FROSTCRUISE legyőzi ezeket a környezeti kihívásokat, mivel cseppfolyós nitrogént (LIN) használ hűtőközegként. A LIN-t -196 °C-os hőmérsékleten egy szigetelt fedélzeti tartályban tárolják, és azt egy nagy felületű hőcserélőn vezetik keresztül, hogy leadja hűtési teljesítményét. It is piped through a heat exchanger with a large surface area to release its cooling power. Ez a cseppfolyós nitrogén elpárolgását eredményezi és a hideg levegőt nagysebességű ventilátorok keringtetik a tehergépjármű rakterében.

Főbb jellemzők:
• Gyors hűtés, rendkívül stabil hőmérséklet szabályozással
• Csökkentett szénlábnyom a gázolaj megtakarítás révén
• Veszélyes hűtőközegek (pl.: R404A) kiküszöbölése
• Alacsony zajszintű kialakítás a könnyebb éjszakai vagy lakóövezetekbe történő szállításokhoz
• Hosszabb élettartam a mechanikus megoldásokkal szemben
• Költséghatékonyság a könnyebb szervizelhetőség és karbantartás miatt
• Csökkenő állásidő – a mozgó alkatrész mindössze egyetlen ventilátor
• Imázs építési lehetőség a fenntarthatóbb szállítási lehetőségek aktív támogatása révén

Kérdezzen szakértőinktől?