Italgyártás

A teljes termelési láncban számíthat a Linde mérnökeinek munkájára, akik Önnel együttműködve segítenek megtalálni azokat a gázokat és alkalmazásokat, amelyek megfelelnek minőségi és nyomon követhetőségi elvárásainak.

Alcoholic and soft drinks (Beer, Guiness and Lemonade) on a bar.  Image is used to support the hospitality sector in the UK.

Szén-dioxid beoldás
Növelje a termelékenységet és a minőséget szén-dioxiddal


A szén-dioxid a leggyakrabban alkalmazott ipari gáz az italgyártásban. A jól ismert ’pezsgő’ hatás megteremtése érdekében kerül az italokban feloldásra.

Az élelmiszer-minőségű szén-dioxid szállítása természetes és ipari létesítményekben előállított forrásokból történik, amely megfelel a vonatkozó élelmiszeripari előírásoknak.

A beoldás során, a szén-dioxid folyadékhoz történő hozzáadása egy karbonizáló készülékben történik, amely az elpárologtatott szén-dioxidot nyomás alatt keveri össze a szabályozott hőmérsékletű vízzel. A végleges termék létrehozásához szükséges szirupok, édesítőszerek és egyéb összetevők ezt követően kerülnek hozzáadásra.


The picture shows water bottles with sparkling water. 
The picture is large enough to be used on a brand wall e.g. on a trade fair booth. 
The picture can also be used as an image in the global product campaign. Please contact branding@linde.com in case you would like to receive the related advertisement.

Cseppfolyós nitrogén adagolás
Palackok szilárdságának növelés cseppfolyós nitrogénnel

A nem szénsavas italok  (víz, gyümölcslevek, teák, stb.) gyártói általában a PET (polietilén-tereftalát) palackokat használnak italaik palackozásához. Az elmúlt 20 évben, a műanyag palackok vékonyabbá váltak a környezetvédelmi és költségoldali nyomásnak köszönhetően.Azonban ezzel csökkent a palackokban lévő PET polimerek súlyaránya, amely vékonyabb és gyengébb palackfalakat eredményezett.

A töltést követően, a palackokat egymásra rakodják, hogy azokat a vevőkhöz szállítsák, a vékonyabb falú, a raklapok alján lévő gyenge palackok  a rájuk helyezett palackok súlya alatt összerogynak, ezzel nem biztonságos körülményeket teremtenek és költséges termékveszteséget okoznak.

Ez a probléma elkerülhető az üvegek nyomás alá helyezésével. Erre a legtökéletesebb közeg a nitrogén, mivel az rendelkezésre áll cseppfolyós formában. Amikor a cseppfolyós nitrogén elpárolog  térfogata 682-szeresére nő. Mindezek mellett inert gáz, így megakadályozza az italok oxidációját, amely az ital megromlásához és kieső bevételekhez vezethet.

Mi szállítjuk a cseppfolyós nitrogént (LIN) a palackozó üzemekben általánosan használt LIN adagoló rendszerekhez. Ezek a rendszerek egy csepp cseppfolyós nitrogént adagolnak az italokhoz és azonnal lezárják a palackot. A lezárt palackban az egy csepp nitrogén tágulni kezd és ahogy párolog megnöveli a belső nyomást. A nyomás növekedés következtében a palack megszilárdul, és kellően robosztussá válik az egymásra rakodáshoz.

Kapcsolódó információs anyagok: Biogon C, Gázok a borászatban

Kérdezzen szakértőinktől?