Cseppfolyós nitrogén adagolás
Palackok szilárdságának növelés cseppfolyós nitrogénnel
A nem szénsavas italok (víz, gyümölcslevek, teák, stb.) gyártói általában a PET (polietilén-tereftalát) palackokat használnak italaik palackozásához. Az elmúlt 20 évben, a műanyag palackok vékonyabbá váltak a környezetvédelmi és költségoldali nyomásnak köszönhetően.Azonban ezzel csökkent a palackokban lévő PET polimerek súlyaránya, amely vékonyabb és gyengébb palackfalakat eredményezett.
A töltést követően, a palackokat egymásra rakodják, hogy azokat a vevőkhöz szállítsák, a vékonyabb falú, a raklapok alján lévő gyenge palackok a rájuk helyezett palackok súlya alatt összerogynak, ezzel nem biztonságos körülményeket teremtenek és költséges termékveszteséget okoznak.
Ez a probléma elkerülhető az üvegek nyomás alá helyezésével. Erre a legtökéletesebb közeg a nitrogén, mivel az rendelkezésre áll cseppfolyós formában. Amikor a cseppfolyós nitrogén elpárolog térfogata 682-szeresére nő. Mindezek mellett inert gáz, így megakadályozza az italok oxidációját, amely az ital megromlásához és kieső bevételekhez vezethet.
Mi szállítjuk a cseppfolyós nitrogént (LIN) a palackozó üzemekben általánosan használt LIN adagoló rendszerekhez. Ezek a rendszerek egy csepp cseppfolyós nitrogént adagolnak az italokhoz és azonnal lezárják a palackot. A lezárt palackban az egy csepp nitrogén tágulni kezd és ahogy párolog megnöveli a belső nyomást. A nyomás növekedés következtében a palack megszilárdul, és kellően robosztussá válik az egymásra rakodáshoz.
Kapcsolódó információs anyagok: Biogon C, Gázok a borászatban