MAPAX® - Módosított légterű csomagolás

Az eltarthatóság meghosszabbítása - természetes módon

Az élelmiszergyártók mindig is keresték azokat a lehetőségeket, amelyekkel megnövelhetik az élelmiszerek élettartamát anélkül, hogy változtatnának az élelmiszerek fizikai vagy kémiai tulajdonságain vagy egyéb nem természetes adalékanyagot használnának. A Módosított Légterű Csomagolás (MAP) az ideális megoldás ennek megvalósításához. Ez egy természetes módszer, amelynek népszerűsége gyorsan növekszik világszerte. Sok esetben kiegészítő alternatív tartósítási módszer lehet.

A MAPAX® márkánkhoz kifejlesztettünk egy sor alkalmazás-specifikus csomagolási megoldást. Egyesítettük azt a nagy tudást és tapasztalatot, amelyet az élelmiszertudományból, gázkeverékekről és csomagolásról szereztünk, a MAPAX® élettartam meghosszabbítás – a természetes út.

A MAPAX® segítségével:

- Növelheti az értékesítést azáltal, hogy kielégíti a friss és természetesen tartósított termékek iránti növekvő keresletet
- Kiterjesztheti a termékek eltarthatósági idejét vegyi anyagok használata, vagy fagyasztás nélkül
- Napokkal, vagy akár hetekkel megnövelheti a forgalmazási lánc élettartamát
- Megőrizheti a termék természetes ízét, textúráját és megjelenését

A Technológia

A MAPAX® gázkeverékek általában normál légköri gázokból állnak, mint például a szén-dioxid (CO2), a nitrogén ( N2) és az oxigén (O2). A mikrobiális növekedést bizonyos mértékig gátolni lehet más gázok, például dinitrogén-oxid (N2O), argon (Ar) és hidrogén (H2) segítségével. Ezeket a gázokat külön-külön is alkalmazhatjuk, vagy meghatározott arányok szerint keverhetjük.
Például a leghatékonyabban a CO2 gátolja a mikroorganizmusokat (mint például a penész és más általános aerob baktériumok). Ezt úgy oldja meg, hogy feloldódik az élelmiszer folyékony és zsíros fázisába, ezáltal csökkenti annak pH-értékét. Behatol a biológiai membránokba, megváltoztatva a permeabilitást és a funkciót. Inert gázként a nitrogént elsősorban az oxigén helyettesítésére használják a csomagolásban, ezáltal megakadályozva az oxidációt. A vízben alacsony oldhatóságának köszönhetően a nitrogén a belső térfogat megőrzésével is megakadályozza a csomag összeomlását.
Bár a legtöbb élelmiszer-csomagolásban az oxigénszintnek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie, ez alól a hús kivétel. Itt az oxigén segít megőrizni a mioglobin oxigén tartalmát, amely a hús piros színét adja. Értékes a gyümölcsök és zöldségek számára is, mivel lehetővé teszi számukra a légzést.

MAPAX® a tejiparban

A tejtermékek károsodásának elkerülése
Kidolgoztunk több olyan MAPAX® eljárást, amelyek kifejezetten a tejipari szakemberek előtt álló kihívásokra nyújtanak megoldásokat.
A tejtermékek minőségi romlásának elsődleges okai a mikrobiális növekedés és az avasodás. A lebontás típusa az adott termék tulajdonságaitól függ. A viszonylag alacsony vízaktivitású kemény sajtokra általában a penészgombák növekedése jellemző, míg a magas vízaktivitással rendelkező termékek, például a krém és a lágy sajtok, jobban hajlamosak az erjedésre és az avasodásra.
A tejiparban széles körben alkalmazott Lactobacillus szintén problémát jelenthet, mivel a termékek pH-értékének csökkentésével azok savanyúvá válnak. Ezt tovább fokozhatja a túlzott szén-dioxid-tartalmú helytelen csomagolás is (például túró vagy lágy sajtok csomagolásánál).

MAPAX® a száraz ételek és a pékáruk csomagolásához

A kenyér és a száraz ételek frissen tartása
Kidolgoztunk több olyan MAPAX® eljárást, amelyek kifejezetten a száraz ételek csomagolásához és a sütőipari szakemberek előtt álló kihívásokra nyújtanak megoldást.
A száraz élelmiszerek, például a kakaó, a chipsek, a földimogyoró, a kávé és a fűszerek, a tejpor és az instant burgonyapüré telítetlen zsírokat tartalmaznak, ezért ezek a termékek érzékenyek az oxidációra és az avasodásra.


MAPAX® a halak és a tenger gyümölcsei csomagolásához

A halak frissességének meghosszabbításaKidolgoztunk több olyan MAPAX® megoldást, amelyek kifejezetten a halak és a tenger gyümölcsei feldolgozásával foglalkozó szakemeberek előtt álló kihívásokhoz nyújtanak megoldásokat.
A friss hal és a tenger gyümölcsei gyorsan elveszítik eredeti minőségüket a mikrobiális növekedés és az enzimatikus folyamatok eredményeként. Ennek oka a termékek magas vízaktivitása, semleges pH-ja (ahol a mikroorganizmusok virágznak) és enzimek jelenléte, amelyek gyorsan aláássák mind a termék ízét, mind az illatát, ugyanis a fehérjék mikroorganizmusok általi lebontása kellemetlen szagokat okoz.
A friss haltermékek magas minőségének fenntartása érdekében elengedhetetlen, hogy a hőmérséklet a lehető legközelebb álljon a 0 ° C-hoz. A megfelelő gázkeverék a megfelelő hőmérséklet szabályozással kombinálva néhány értékes nappal meghosszabbíthatja a halak tárolási idejét, természetesen feltételezve, hogy a hűtőlánc nem szakad meg.


 MAPAX® a zöldségfélék és a gyümölcsök frissentartásához

A permeabilitás optimalizálása a gyümölcs és zöldség csúcsminőségének megőrzése érdekében
Kidolgoztunk több olyan  MAPAX® megoldást, amelyek kifejezetten a gyümölcs- és zöldségforgalmazók előtt állló kihívásokra nyújtanak megoldást.
Mivel a gyümölcsök és zöldségek lélegeznek, a csomagolás sikerének legfontosabb tényezője az áteresztő képesség. Ha a gyümölcsöt és a zöldséget egy olyan fóliába zárják le, amely nem eléggé áteresztő, nemkívánatos anaerob körülmények (<1% oxigén és> 20% szén-dioxid) alakulnak ki. Ez a minőség romlásához vezet. Ezzel szemben, ha a terméket túlzott áteresztőképességű fóliába zárják, a módosított atmoszféra nem marad meg, és a nedvességvesztés a minőség gyorsított romlásához is vezethet. A megfelő módosított atmoszférés csomagolás (MAP) a friss zöldségek és gyümölcsök számára, ha a termékeket mikroporózus vagy LDPE/OPP anyagokba csomagoljuk.


MAPAX® a húsiparban

A húskészítmények élettartamának meghosszabbítása
Kidolgoztunk több olyan MAPAX ® megoldást, amelyek kifejezetten a húsipari (marha-, sertés- és baromfi) szakemberek előtt álló kihívásokra nyújtanak megoldást.
Általánosságban elmondható, hogy a szén-dioxid (CO2) erőteljesen gátolja a baktériumok növekedését a különböző húsokban. A friss hús esetében a Pseudomonas aerob baktérium a legnagyobb probléma.
Különös kihívást jelent az oxidáció miatt a vöröshúsok pigmentjeinek elszíneződése. A vörös szín megtartása érdekében a friss hús körüli atmoszférának magas (60–80%) oxigéntartalmúnak kell lennie. Ez fenntartja a magas oxigénszintet a hús mioglobinjában. Az erősen pigmentált húsok, például a marhahús, magasabb oxigénkoncentrációt igényelnek, mint az alacsony pigmentációval rendelkező húsok, például a sertéshús.


MAPAX® a készételek csomagolásához

A változatosság iránt növekvő fogyasztói igények kielégítése
Kifejlesztettünk több olyan MAPAX® megoldást, amelyek kifejezetten készételek és a feldogozott ételek csomagolására vonatkoznak.
A készételek esetében a romlási sebesség az összetevőktől függ, és termékenként jelentősen eltérő. Vegyük például húsalapú raviolit vagy lasagnát. A hús eltérő mértékben romlik, mint a tészta.
Az egyik legnagyobb kihívás a készételekkel kapcsolatosan az, hogy hogyan kerüljük el a mikrobiális szennyeződést a gyártási folyamat során. Ennek elérése érdekében a gyártóknak biztosítaniuk kell a legmagasabb szintű higiéniát és a legjobb minőségű alapanyagokat.

Kapcsolódó információs anyagok: MAPAX prospektus, MAPAX LD

Kérdezzen szakértőinktől?