Következő fejezet a hidrogén történetében: Fenntarthatóvá válnak a finomítók és petrolkémiai üzemek

A hidrogéngazdaság egyre nagyobb lendületet vesz. A Linde technológiái kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy segítsék a gyártókat, ebben a könnyű gázban rejlő lehetőségek kiaknázásában. Még azon petrolkémiai vállalatcsoportok is, amelyek nyersolajat finomítanak elkezdtek átállni egy jóval fenntarthatóbb hidrogénre épülő jövőre.

Alkalmazástechnikai és gáz specialista vállalatként, mi vagyunk az egyetlen olyan vállalat, melynek működése kiterjed a teljes a hidrogén értékláncra – az előállítástól és feldolgozástól kezdve, a disztribúción és tároláson át, egészen a mindennapi ipari és fogyasztói felhasználásig. 

Sokoldalú technológiáink és a H2 területén szerzett szakértelmünk miatt, többek vagyunk mint egy hozzáértő partner. Világszinten vezető szerepet töltünk be és intelligens, integrált megoldásainknak köszönhetően elismertek vagyunk ezen a területen. 

Az integrált finomítói és petrolkémiai műveletek hatalmas mennyiségű hidrogént használnak, például az általuk előállított üzemanyagok kéntelenítéséhez. A H2 alkalmazási lehetőségei azonban messze túlmutatnak a kéntelenítésen, amit az egyik legnagyobb finomítói és petrolkémiai ügyfelünk is demonstrál. 

A finomítóknak óriási mennyiségű hidrogénre van szükségük. Azon vállalatoknak pedig, amelyek a gyenge minőségű nyersolajat alacsony kibocsátású üzemanyaggá alakítják át, még többre van szükségük ebből a könnyű gázból. Ezért is választotta a Linde Engineering-t egy vezető globális vállalat, hogy olyan hidrogén technológiákat alkalmazzon, amelyek lehetővé teszik nagyon magas kéntartalmú nyersolaj kiváló minőségű, alacsony kibocsátású üzemanyaggá történő finomítását.

A hidrogéngyártás kezdete

Mérnökeink megépítették a világ legnagyobb H2 üzemi komplexumát az ügyfél által igényelt óriási hidrogénáramok előállításához. Nyolc darab gőzreformálóval rendelkezik, amelyek szintézisgázt állítanak elő - szén-monoxid és hidrogén keverékét. Ebből a szintézisgázból óránként 670 000 Nm3 hidrogén állítható elő. A gőzreformáló üzemek (SMR) tekintetében a Linde vezető szállítónak tekinthető, világszerte több, mint 200 gőzreformálót telepített már, melyek kapacitása 300 - 200 000 Nm3/óra között van. Jellemzően a földgázt használják a H2 alapanyagaként. Mivel fosszilis erőforrás, ezért a szakértők az ebből előállított hidrogénre, mint szürke hidrogénre hivatkoznak. A finomítói maradványok, úgymint az ásványolajkoksz egy másik potenciális H2 forrás. Ez volt a Linde finomító és petrolkémiai ügyfele által választott alapanyag is. Ez a finomítói műveletek mellékterméke. Az alapanyagból történő hidrogén előállításához, a petrolkokszot speciális egységekben, úgynevezett gázosítókban magas hőmérsékletre kell hevíteni oxigénnel és gőzzel együtt. A parciális oxidációs eljárás nyers szintézisgázt eredményez, amely hidrogén, szén-monoxid (CO), szén-dioxid (CO2) és más egyéb melléktermékek keveréke.

Gőz reformáló (SMR) az oroszországi Togliatti-ban.
A Linde tökéletes megoldást kínál, ha szén-dioxid leválasztásról, felhasználásról és tárolásról (CCUS) van szó.

Tiszta gázáramok

A gázosítókból érkező nyers szintézisgázt a szennyező anyagok, úgymint kén-hidrogén és szén-dioxid eltávolítása érdekében át kell mosni. A RECTISOL ® mosóeljárásunk az ideális gázeltávolítást biztosítja a tisztítási szakaszban, mivel az összes nem kívánt összetevőt egyszerre eltávolítja. Finomítói és petrolkémiai ügyfelünk számára, a világ legnagyobb RECTISOL® egységeit telepítettük, amelyek kapacitása egyenként 2 300 000 Nm3/óra. A mosott szintézisgáz mintegy 25 százaléka kerül betáplálásra a hidrogén gyártási folyamatba, amelyet a vállalat ezt követően a szennyező anyagok eltávolítására használ az általa gyártott üzemanyagok esetében. A RECTISOL® jellemzője, hogy rendkívül tiszta CO2 áramot eredményez, amely tökéletessé teszi szén-dioxid leválasztáshoz, felhasználáshoz és tároláshoz (CCUS). Mindezek mellett, a Linde Engineering beépített egy hatékony kénvisszanyerő megoldást (oxigéndúsítással), lehetővé téve ügyfelünk számára, hogy naponta több, mint  2000 tonna elemi ként állítson elő.

Tiszta hidrogén az alkalmazások széles köréhez

A megtisztított szintézisgázt vagy az ebből kivont gázállapotú hidrogént csővezeték hálózaton keresztül osztják el, amelynek segítségével a gázt az ipari komplexumon belül a felhasználás helyére szállítják. Ügyfelünk tervei között szerepel, hogy a hidrogént járművek üzemeltetéséhez is fel kívánja használni. Ehhez, szállítható H2 tartályokra, és a később, helyszíni kriogén tárolótartályokra lesz szüksége. Finomító és petrolkémiai ügyfelünk jelenleg, mintegy a szintézisgáz felét használja gázturbinák segítségével villamosáram előállítására és különböző folyamaton keresztül fűtéshez. A jövőben azonban, a vállalat szeretné a hidrogént felhasználni olyan vegyi anyagok előállításához, mint a glikol, dimetil-éter és ecetsav (szintézis). A Linde már kifejlesztett olyan üzemanyag-töltési koncepciókat, amelyek széles körben képesek, jövőbeni kereskedelmi célú üzemanyagként, elterjeszteni a hidrogént. A rengeteg tapasztalatra támaszkodó hidrogénes szakértőink készen állnak, hogy ügyfeleink számára az igényeiknek műszaki és költségvetési szempontból legjobb megoldásokat biztosítsák. Annak érdekében, hogy a H2 üzemanyag-töltés területén kezdeti tapasztalatokhoz jusson, finomítói és petrolkémiai ügyfelünk, jelenleg a buszokra kíván összpontosítani. Terveket sző, hogy fokozatosan kiépít egy hidrogén infrastruktúrát, mely magába foglalja, hidrogén üzemanyag-töltési lehetőségek telepítését a régió ütőeréül szolgáló kulcsfontosságú szállítási útvonalak mentén elhelyezkedő hagyományos üzemanyagtöltő állomásokhoz. A helyszínek némelyike 1000 kilométerre van a finomító telephelyén található H2 termelőegységektől. A Linde szakértői számára rendelkezésre állnak olyan integrált megoldások, amellyel a Linde cseppfolyósító egységei által előállított kriogén cseppfolyós hidrogén szállítható.

A legmodernebb hidrogén üzemanyag utántöltési technológiák a Lindétől

A hidrogén értéklánc

 • A hidrogén előállítása

  • A gőzreformálók alapanyagként földgázt, cseppfolyósított gázt vagy benzint használnak a hidrogén előállításához. Az alapanyagokat először hevítik a szintézisgáz gyártáshoz, amely szén-monoxid és hidrogén keveréke.
  • A nehéz finomítói maradékok szintén nyers szintézis gázzá alakíthatók parciális oxidáció alkalmazásával.

  Shadow
 • A hidrogén feldolgozása

  • Az előállított szintézisgázt a szennyező anyagok, úgymint a szén-dioxid és kén-hidrogén eltávolítása céljából át kell mosni.
  • A RECTISOL® mosási eljárás szerves oldószert használ a nem kívánt összetevők egyetlen lépésben történő eltávolításához.

  Shadow
 • A hidrogén elosztása és tárolása

  • Az előállított hidrogén csővezeték hálózaton keresztül kerül betáplálásra a további folyamatokba.
  • Kriogén tartályaink ideális megoldást kínálnak az igény szerinti cseppfolyós hidrogén tárolásához. Elérhetők 3000 litertől több mint 100 000 liter kapacitásig. Szabvány szerinti üzemi nyomásuk 36 bar.

  Shadow
 • A hidrogén felhasználása

  • A H2-ben gazdag szintézis gáz felhasználható az olyan vegyi anyagok előállításához, mint például a glikol, dimetil-éter és ecetsav.
  • A tisztított hidrogén felhasználható környezetbarát és klímabarát üzemanyagként a különféle üzemanyagcellás járművekhez.

  Shadow

Szeretné sikerre vinni hidrogén projektjét?