A LINDE bemutatja a jövő üzemanyagát

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. a hidrogén mobilitás élére állt azáltal, hogy hazánkban elsőként üzembe helyezte hidrogén töltőállomását.


A LINDE 2021. április 29-én avatta fel az ország első hidrogén töltőállomását a cég budapesti telephelyén. Az ünnepélyes eseményen részt vett Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Steiner Attila Államtitkár és Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform vezetője.

A hidrogén mobilitási esemény további résztvevői a Toyota Central Europe Kft., a LINDE Magyarország Anyagmozgatási Kft. és a KONTAKT-Elektro Kft. vezetői.

Az ország első hidrogén töltőállomásának átadása mellett sor került a 2. generációs Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás autó első hazai tesztvezetésére, illetve szintén zöld hidrogénnel üzemelő targoncák és egy hajó bemutatására is.

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt., mint az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gázgyártó vállalata rendelkezik a hidrogénben rejlő hatalmas potenciál kiaknázásához szükséges technológiával és szakértelemmel. A LINDE az egyetlen vállalat a világon, amely a teljes hidrogén értékláncot biztosítja a gyártástól és feldolgozástól kezdve a tároláson és elosztáson át egészen a mindennapi ipari- és fogyasztói felhasználásig.
 
A nulla szén-dioxid kibocsátású zöld hidrogén kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb energiagazdaságra való fokozatos átállásban, hiszen képes dekarbonizálni a világgazdaság számos ágazatát. A hidrogén többek között kibocsátásmentes üzemanyagforrás vonatok, buszok, teher- és személygépjárművek, targoncák és hajók számára. A LINDE jelentős nemzetközi tapasztalatára és széles technológiai portfóliójára építve készen áll a tömeges alkalmazásra szánt, működőképes, gazdaságilag életképes hidrogén technológiák szállítására és vezető szerepet kíván játszani a hazai hidrogén projektekben. A LINDE világszerte több mint 200 hidrogén töltőállomást és 80 hidrogén elektrolízis üzemet telepített, valamint egyedülálló módon mintegy 1000 kilométeres hidrogénvezeték hálózatot üzemeltet ügyfeleinek megbízható ellátása érdekében.
 
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az átadáson kiemelte: „a magyar jövő nemzeti, high-tech és zöld. Olyan lépéseket tartunk elfogadhatónak, amelyek hosszútávon is magyar érdekeket szolgálnak, korszerű megoldásokat nyújtanak, nemcsak gazdasági, de környezeti szempontból is fenntarthatók. Ebben a gondolati keretben játszik szerepet a magyar hidrogénstratégiai jövőkép, melynek megvalósításában fontos állomást jelent az első hidrogén töltőállomás átadása és tesztüzeme. Ma egy lépéssel közelebb kerültünk azon célkitűzésünkhöz, hogy Magyarország 2050-ig klímasemlegessé váljon” – tette hozzá a miniszter.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a LINDE Magyarországon elsőként tette lehetővé hidrogén üzemanyaggal működő személy- és haszongépjármű, illetve hajó tankolását. Ez egy jelentős mérföldkő a vállalat életében és egyben óriási lehetőség a hazai felhasználók számára” – mondta el Hegedüs Ákos, a LINDE GÁZ Magyarország Zrt. vezérigazgatója az átadás kapcsán.
 
„A LINDE több mint 100 éves tapasztalattal rendelkezik a hidrogén előállításában és több mint 25 éve élenjáró a hidrogén technológiák fejlesztésében. A hidrogén előállítása, feldolgozása, tárolása és elosztása terén világszinten vezető szerepet betöltő LINDE számos jelentős hidrogén projekt megvalósításában és finanszírozásában vesz részt saját technológiájára építve, mely a zöld hidrogén elektrolízis útján történő előállításától kezdve a hidrogéntöltő állomások kivitelezésén keresztül azok üzemeltetéséig terjed. A fenntarthatóság támogatójaként és a tiszta hidrogén iparági vezetőjeként jelenleg is vizsgálunk további magyarországi beruházási lehetőségeket a hidrogén technológia széleskörű bevezetéshez” - tette hozzá Andreas X. Müller, az LINDE magyar-osztrák klaszterének vezetője. 

Tekintsék meg az ország első hidrogén töltőállomásának átadójáról készült videót:
https://videoportal.linde.com/media/The%201st%20hydrogen%20filling%20station%20in%20Hungary/1_tpgzt9dp

Beszámolók a jeles eseményről:

https://hirado.hu/belfold/video/2021/04/29/hidrogen-toltoallomast-adtak-at
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210429/lepsenyi-istvan-elemi-erdekunk-hogy-reszt-vegyunk-a-fejlodesben-jon-a-nemzeti-hidrogenstrategia-480886
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/megnyilt-magyarorszag-elso-hidrogen-toltoallomasa-9728618/
https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2021/04/29/atadtak-magyarorszag-elso-mobil-hidrogen-toltoallomasat
https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/mobil-hidrogentoltot-mutattak-be-3725545/
https://www.origo.hu/auto/20210429-teljesen-uj-tipusu-eddig-nem-latott-toltoallomast-adtak-at-magyarorszagon.html