A MOL és a Linde Engineering digitalizálja a gőzkrakkoló üzemek működését

A cél az energiahatékonyság és jövedelmezőség javítása

A Linde Engineering és a MOL-csoport szerződést kötött a MOL Petrolkémia Zrt. tiszaújvárosi gőzkrakkoló üzemének digitalizálására.  A Linde technológiájával és szakértelmével segít a MOL számára optimalizálni az üzem működését, és növelni annak energiahatékonyságát.

A Linde Engineering a Linde Virtual Furnace (virtuális kemence) szoftvermegoldását fogja telepíteni a MOL Petrolkémia gőzkrakkoló kemencéire. Ez a megoldás lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy valós időben összevessék az aktuális üzemi adatokat az optimális adatokkal. A MOL gőzkrakkoló üzem virtuális világban leképzett változata figyelemmel kíséri az üzem működési teljesítményét, és valós idejű útmutatást ad a termelés hatékonyságának optimalizálásához. A Linde virtuális gőzkrakkoló üzeme segítséget nyújt a MOL-nak a kapacitás növelésében és a termékminőség javításában, mindeközben csökkenti az energiafelhasználást és a károsanyag kibocsátást.

„A digitalizáció egy rendkívüli eszközt kínál az üzemhatékonyság növelésére. Igy a petrolkémia mellett a MOL-csoport 2030+ stratégiájának is szerves részét képezi, és segítséget nyújt nekünk abban, hogy rendkívül hatékony vállalattá és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaság kulcsszereplőjévé váljunk Közép- és Kelet-Európában. Az 50 éve tartó sikeres együttműködésünknek köszönhetően a Lindében megbízható partnerre leltünk ehhez az átalakulási folyamathoz” - nyilatkozta Szabó Gabriel, a MOL-csoport Downstream üzletágának ügyvezetői igazgatója.

„Időről időre bebizonyítottuk, hogy a digitális eszközökkel miként csökkenthetők a költségek és javítható az üzemek környezeti lábnyoma.” - mondta Thomas Heinzerling, a Linde Engineering fejlett üzemeltetési szolgáltatásokért felelős vezető alelnöke. „Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy segítsünk a MOL-nak működésének javításában és az ambiciózus károsanyag csökkentési céljainak elérésében.” A két vállalat a MOL tiszaújvárosi üzemének folyamatirányításában alkalmazható digitális megoldások hasznosításának további lehetőségeit is vizsgálja.

A MOL a Linde Engineering-et a világ 80 országában több, mint 1000 feldolgozóüzem működtetése során szerzett igazolt tapasztalata alapján, az 1972 óta fennálló hosszú távú kapcsolata, valamint a legmodernebb gőzkrakkolási technológiái alapján választotta. A Linde Engineering építette a MOL első gőzkrakkoló üzemét Tiszaújvárosban. Ezen sikeres projekt alapján a két vállalat szoros, hosszú távú együttműködést alakított ki. A Linde Engineering irányítása alatt zajlott az üzem rekonstrukciója és élettartamának meghosszabbítása, és 2005-ben megépült a második gőzkrakkoló üzem is a MOL Petrolkémia számára.