A Linde nyújthat megoldást a COVID vakcina szállítására és tárolására

A Linde Gáz Magyarország Zrt. 2020. november 25-én mutatta be a teljes vakcinaszállítási- és tárolási megoldását a szakembereknek.

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt., mint az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gázgyártó vállalata 2020. november 25-én mutatta be a teljes vakcinaszállítási- és tárolási megoldását a Semmelweis Egyetem és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakembereinek. A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett koronavírus elleni oltóanyag -70 Celsius-fokon történő disztribúcióját a jelen állás szerint valószínűleg csak szárazjég használatával lehetne megvalósítani. 
A szárazjég nem más, mint szilárd halmazállapotú szén-dioxid. Általános felhasználási területei az élelmiszerek, gyógyszeripari termékek és egyéb hőmérséklet érzékeny anyagok hűtött szállítása és tárolása, a felülettisztítás, a zsugorkötés és a rendezvényeken alkalmazott speciális effektek (pl. ködhatás). A szárazjég a felhasználási igény szerint előállítható többféle méretben: a néhány milliméteres pellettől kezdve a pár centiméteres ún. granulátumon át a különböző méretű szeletekig és tömbökig. 
„A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. szárazjég gyártó kapacitása a répcelaki telephely alatt fekvő szén-dioxid mezőnek köszönhetően igen jelentős és a termelés természetesen a vakcinaszállítási igények szerint priorizálható” – mondta el Tóth Attila műszaki igazgató.
A Linde a hűtő közeg előállításán túlmenően azonban az oltóanyag disztribúciójában is kulcsfontosságú lehet. A húsz autóból álló, kifejezetten gyógyszerszállításra szolgáló, szellőztetett gépjárműből álló flotta megfelelő körülmények között tudná eljuttatni az oltóközpontokba a védőoltást. A speciális szenzorokkal felszerelt tárolóedények lehetőséget nyújtanak a tárolási hőmérséklet folyamatos monitorozására is. 
Hegedüs Ákos vezérigazgató kiemelte: „a Linde gyártási kapacitásának, technológiai hátterének és szakértelmének köszönhetően a teljes ellátási láncot biztosítani tudja a vakcinaszállításhoz, ezzel vállalva újabb szerepet a koronavírus elleni küzdelemben”. 
„Büszkék vagyunk arra, hogy a Linde ismét döntő megoldást tud nyújtani a COVID-19 járvány elleni harcban, ezzel támogatva a közösségeket a világ számos országában”– tette hozzá Andreas X. Müller, a Linde magyar-osztrák klaszterének vezetője